torsdag 30 juni 2011

Marmeladen och Chutney- del 1



Sommar och växtlighet får en att vilja koka saker på det som finns. Och rabarber är fina saker att koka ihop med annat gott till marmelad och chutney. Marmelad började jag experimentera med redan förra sommaren så det kändes som ett säkert kort att ta till. Men chutney - det är en annan sak det.
Men om detta ska bli en historia värd att läsa kanske jag ska börja från början.

Kollegan A-L har en skog av rabarber där hon bor och vis av erfarenhet smakar den bra. Vi bokade helt enkelt in en koka-ihop-dag och jag packade bil med socker och tillbehör som vanilj, lime, kanel, vitlök mm.  När jag hade burit in den första kassen undrade A-L om jag skulle flytta in - och då hämtade jag nästa kasse :)


Rabarbermarmelad med två smaksättningar
Till en sats marmelad tog vi
600 g rabarber i bitar (skala om rabarbern blivit lite hårdhudad)
300 g syltsocker
Smak 1: 1 tsk vanilj, 1 kanelstång och skal från 1 lime samt saften från densamme
Smak 2: 1 tsk vanilj, 1-2 tsk krossad kardemumma

Koka ihop i en gryta tills det är mosigt (typ en kvart) och kontrollera att det är fast nog genom att lägga lite marmelad på kall assiett och besluta sedan om du gillar konsistensen. Den stelnar något mer när den är helt kall.


Rabarberchutney (nedskrivet under gång), kokade och puttrade i 2 timmar

1300 g rabarber i bitar + 346 g efter 1 timme
2 rödlök
5 vitlöksklyftor, hackade
50 g ingefära, riven
3 kanelstänger
1 msk sambal oelek
1 tsk kryddpeppar
2 lime, saften
3 stjärnanis (plockades upp efter en timme)
2 dl rödvinsvinäger
320 g farinsocker
400 g socker
1 tsk salt
113 g syltsocker (efter en timme eller så när vi tyckte det inte kokat ihop ordentligt)

Koka ihop ordentligt, det tog ungefär två timmar.

Har smakat av marmelad både hemma, och testat en stor burk på jobbet där den verkar gå åt. Rabarber med vanilj/lime/kanel är helt enkelt väldigt bra ihop.
Chutneyn har inte ännu riktigt testats ordentligt, provade lite samma kväll den kokades och då var den fin till lite fläskkött. Men tror helt säkert att den kommer smaka bättre efter några veckor.


1 kommentar:

  1. Vad du är pysslig ! Ser mumsigt ut. Gjorde plommomchutney förra året som blev ganska god . Kul att ge bort .

    SvaraRadera